Waarom kiezen voor een herplaatser?

Een vraag die ik regelmatig krijg, en waarop ik eigenlijk alleen maar kan denken “Waarom niet?”. Of je kiest voor een herplaatser of voor een puppy is een hele persoonlijke keuze. En niets is goed of fout, zolang het jouw keuze is. Natuurlijk snap ik het ook heel goed dat mensen kiezen voor een puppy. Ze hebben de voorkeur voor een specifiek ras, of zelfs een specifieke bloedlijn van een bepaald ras. Ze willen de honden van jongs af aan zelf kunnen opvoeden. Of een pup past beter bij de huidige gezinssamenstelling dan een herplaatser. 

Dankbaarheid

Waarom zou je dan toch kiezen voor een herplaatser?  Voor mij voelt het goed en is een puppy kopen niet eens iets waar ik over na zou denken.  Dit komt omdat ik mijn hart verloren ben aan herplaatsers, dit heb ik vanuit huis meegekregen én mijn eerste en daarop volgende honden waren alle herplaatsers en waren/zijn geweldige honden. Iedereen die een herplaatser heeft, zal kunnen beamen dat je er zeer veel dankbaarheid voor terug krijgt. En je maakt de wereld van een hondje, ook al is het er maar 1, weer een stukje mooier. In sommige gevallen red je er zelfs een leven mee door te adopteren. 

55920877_2221868958126841_8214771573811314688_o

Misverstanden en vooroordelen:

Er bestaan nogal wat misverstanden en vooroordelen over herplaatsers. Zo zouden bijvoorbeeld alle herplaatsers moeilijk zijn en problemen hebben. Dat is natuurlijk niet waar, net zoals niet alle pupjes die van jongs af aan door het baasje zijn opgevoed probleemloos zijn. Het is goed je er bewust van te zijn dat een herplaatser speciale zorg en behandeling nodig kan hebben (binnenkort hierover meer in een nieuwe blog!). Maar niet alle herplaatsers hebben gedragsproblemen. Vaak laten honden die in hun nieuwe omgeving beter op hun plek zijn ook ander gedrag zien dan in hun vorige thuis. Of is het buiten de schuld van de honden om dat ze een nieuwe thuis moesten zoeken.  Vaak wordt er ook gedacht dat er in Nederlandse asielen alleen Stafford-achtige of grote honden zitten. Ook dat is niet waar. In het asiel waar ik jaren heb gewerkt zaten ook altijd kleine gezelschapshondjes. Er zitten zoveel verschillende honden, dat voor iedereen er wel een match te vinden is.

Voordelen

Soms wordt er ook gedacht dat de band die je hebt misschien minder hecht zou zijn dan wanneer je je hond als puppy zou aanschaffen. Maar niets in minder waar! Ik zelf vind ook een voordeel aan het adopteren van een (volwassen) herplaatser dat je al een beetje kan zien hoe deze is qua karakter en energie en of deze goed bij je past. Als je een herplaatser wilt adopteren is het wel aan te raden dit via een asiel of goede stichting te doen. Deze kunnen adviseren welke herplaatser bij je past, kunnen begeleiden na herplaatsing, en mocht het toch niet lukken de hond weer terug nemen. Mocht je echt willen gaan voor een rashond, kun je ook altijd rasverenigingen/fokkers benaderen die bemiddelen ook wanneer hun honden moeten worden herplaatst.

Ik ben benieuwd; heb jij een herplaatser en heb je daar voor bewust voor gekozen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s