Tips voor een nieuwe herplaatser in huis

Wat goed! Je hebt er voor gekozen (of je zit er over te denken) om een hond een tweede kans te geven. Erg spannend een nieuwe herplaatser in huis, ook al is dit misschien niet de eerste keer. Iedere hond is anders, en iedere hond heeft een andere lading in zijn of haar rugzakje. Er zijn geen vaste set regels, en er is geen te volgen stappenplan maar met deze gouden tips en richtlijnen in je achterhoofd, zorg je er voor dat de eerste gewenningsperiode voor jou en je nieuwe vriend fijn verloopt.

De keuze van de juiste hond 

Eigenlijk begint het al voor de aanschaf: De keuze voor de hond. Het klinkt eigenlijk zo logisch, maar toch blijkt in de praktijk dat hier niet voldoende bij stil gestaan wordt.  Allereerst moet je eerlijk zijn tegenover de nieuwe herplaatser, en jezelf. Kijk naar wat jij graag ziet in een hond, maar kijk ook vooral naar wat jij een hond te bieden hebt. Houdt je van actieve honden, die graag voor je werken, maar kom je eigenlijk zelf tijd te kort om de hond te bieden wat hij nodig heeft, begin er dan niet aan. Kijk daarnaast ook naar de reden waarom je juist die hond wil adopteren. Adopteer een hond niet alleen omdat je medelijden met hem hebt of omdat hij ergens met spoed weg moet, als je weet dat je hem daarna niet kan bieden wat hij nodig heeft.

Verdiep je van te voren in het ras:

Het is eigenlijk net zo als bij de aanschaf van een puppy, verdiep je in het ras (of rassen waaruit de mix bestaat). Verdiep je in de informatie die er bekend is, en kijk of dit bij je past. Bij een nieuwe herplaatser, zeker als deze al een volwassen is, kun je vaak al een indruk krijgen het karakter van de hond. Dit kan heel handig zijn bij het kiezen van de geschikte herplaatser. Houdt bij de keuze uiteraard ook rekening met de andere leden van het gezin, en de reeds aanwezige huisdieren.

s5a_logo

Verwacht niet teveel van je nieuwe herplaatser:

Daarnaast, verwacht niet teveel! De manier waarop en de snelheid waarmee herplaatsers zich aanpassen is voor iedere hond verschillend. Afhankelijk van het karakter van de hond en eventueel zijn verleden, zal dit makkelijker of moeizamer gaan. Verwacht niet van de nieuwkomer dat hij vanaf dag 1 hij de perfecte huishond is. Draait hij vanaf dag 1 prima mee, dan is dat geweldig. Maar je mag dit niet verwachten. Geef de nieuwe hond tijd en ruimte om te wennen als dat nodig is.

Wees niet bang om hulp te vragen en investeer je tijd:

De nieuwkomer verdient jou tijd en toewijding. In slechte tijden leer je je vrienden kennen zeggen ze wel eens, dit geldt ook voor honden. Ook wanneer het niet allemaal soepel gaat, moet jij er voor 100% voor gaan.  Ben je er op bedacht dat bij een hond die lang in een asiel heeft gezeten, de kans er in zit dat hij last kan hebben van verlatingsangst. Bij een zwerver, kan de zelfstandigheid of de jachtpassie er nog behoorlijk inzitten. Of is zelfs nog bang voor menselijk contact. Dit zijn voorbeelden van zaken waar je rekening mee moet houden, en op bedacht moet zijn. Indien problemen in het begin zich voordoen, waar je geen raad mee weet, zoek dan professionele hulp. Liefst met specifieke ervaring,  waarbij zonder dwang gekeken wordt hoe je samen aan de problemen kan werken.

F3

Zorg voor genoeg ontspanning:

Zorg voor ontspanning. Honden die stress hebben kunnen daar behoorlijk ziek van worden. Stress bouwt zich op, en als er geen mogelijkheid is om die stress op een positieve manier te ontladen, kan dat voor serieuze lichamelijk en fysieke klachten leiden bij de hond. En zijn verschillende manieren om te zorgen voor ontspanning. Geef de hond een eigen slaapplek, een eigen plekje waar hij zich terug kan trekken. Indien de hond zelf moeite heeft met de rust te vinden, kun je hem leren met een commando naar zijn plaats te gaan. Zorg naast voldoende rust ook voor gepaste inspanning, zowel fysiek als mentaal.  Daarnaast is kauwen heel belangrijk voor honden. Tijdens het kauwen wordt een stofje in de hersenen aangemaakt dat zorgt voor ontspanning. Er zijn veel verschillende natuurlijke kauwsnacks op de markt, die dus niet alleen goed zijn voor je hond maar ook nog eens heel lekker. Denk hierbij aan bullenpezen, gedroogde buffeloren etc.

69525037_2479903212244325_8809557555702398976_n

Ik ben heel benieuwd of jullie nog tips hebben als je net een nieuwe herplaatser in huis hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s